AZONNALI HÍVÁS: +36303073865

VÍZKEMÉNYSÉG TÉRKÉP

Vízkeménység térkép

 

Mi az a vízkeménység?

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük, melyet különféle módokon lehetséges meghatározni. A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználásaira, és annak egészségügyi minőségét is befolyásolja.

A keménységet általában keménységi fokban adjuk meg, Magyarországon jellemzően a német keménységi fokot használják (jele nk° vagy °dH).

Mi a baj a kemény vízzel?

A kemény víz hatására vízkő képződik, ami tönkreteszi konyhai eszközeinket, háztartási gépeinket, csaptelepeinket, a mosószerek hatása gyengébb lesz, főzés közben pedig tapasztalhatjuk, hogy a hüvelyesek nehezebben puhulnak meg, ha kemény vízben főzzük őket. Egyes tudományos kutatások szerint a vesekővel és számos csont- és érrendszeri betegséggel is kapcsolatba hozható a kemény víz.

A víz keménysége befolyásolja, hogy mennyi mosószert ajánlott adagolni a mosni való ruhához a mosógépben, de azt is, hogy milyen ízű lesz a tea vagy a kávé.

Kemény-e a víz Magyarországon?

A vízzel kapcsolatos kutatási eredmények* bizonyítják, hogy a budapesti ivóvíz minősége kielégíti a vonatkozó magyar szabványokat és az Európai Unió előírásait. Az ivóvíz minőségét a népegészségügyi hatóság laboratóriumában is ellenőrzik. Összességében elmondható, hogy hazai ivóvíz jó minőségű, ugyanakkor a csapvíz itthon jórészt közepesen kemény, vagy kemény. Közepes értékek Nyugat-Magyarország területén jellemzőbbek, a víz az ország középső részén kemény, és a Mecsekben nagyon kemény. A lágyabb víz az Alföldön jellemző.**

 

 Tudományosabban….

 A keménységi fok azt jelzi, hogy egy liter vízben mennyi a kalcium-oxid (CaO). Minél keményebb a víz, annál jobb az íze, viszont annál kevésbé hatékony mosni vele. A határértékek (német keménységi fokban – nk°) a következők:

0-7 nk° nagyon lágy víz (5 nk° alatti lágy vizet nem lehet szolgáltatni)
7-14 nk° lágy víz (sok rétegvíz esik ebbe a kategóriába)
14-21 nk° középkemény víz (a háztartási gépek gyártói 16 nk° felett már keménynek ítélik a vizet)
21 nk° felett kemény víz (az összes karsztvíz ide tartozik)
35 nk° feletti vezetékes víz nem szolgáltatható háztartási célokra ***